Är testosteronbehandling säker?

Förstå de potentiella riskerna och överväga alternativ innan du ökar hormonerna på obestämd tid

Miljontals män använder en receptbelagd testosteroninjektion eller gel i form av testosteronersättningsterapi (ofta kallad TRT-terapi) för att återställa normala nivåer av det manliga hormonet. Den pågående läkemedelsmarknadsföringsblitz lovar att låg T-terapi kan få män att känna sig mer vaksamma, energiska, mentalt skarpa och sexuellt funktionella. Men legitima säkerhetsproblem dröjer kvar. Till exempel kan vissa äldre män på testosteronersättningsterapi möta högre hjärtrisker.

“Marknadsföring har översvämmat män med information om de potentiella fördelarna, men inte de potentiella kostnaderna, för att reparera lågt testosteron”, säger Carl Pallais, en endokrinolog och biträdande professor i medicin vid Harvard Medical School. “Män borde vara mycket mer medvetna om möjliga långvariga komplikationer.”

Tecken på lågt testosteron

I sikte

 • Depression
 • Nedsatt självförtroende
 • Koncentrationssvårigheter
 • Störd sömn

Kropp

 • Minskande muskelmassa och benmassa
 • Ökat kroppsfett
 • Trötthet
 • Svullna eller mjuka bröst
 • Rödhet eller värmevallningar

Sexuella aktiviteter

 • Lägre sexlust
 • Mindre spontana erektioner
 • Erektil dysfunktion

Låg T-bom

Ett kryphål i FDA-reglerna gör det möjligt för läkemedelsmarknadsförare att uppmana män att prata med sina läkare om de har vissa ”potentiella tecken” som innebär att de kan behöva T-behandling på låg nivå. “Nästan alla frågar om detta nu eftersom direktmarknadsföring till konsumenter är så aggressiv”, säger Michael O’Leary, en urolog vid Brigham and Women’s Hospital i Harvard. “Massor av män som aldrig skulle ha frågat mig om det innan de började göra det när de såg annonser som säger” Känner du dig trött? ”

Trötthet ensam räcker inte för att söka testosteronersättningsterapi. “Övergripande trötthet och sjukdom är ganska långt borta från min lista”, säger Dr. O’Leary. “Men om de har signifikanta symtom behöver de ett laboratorietest. De flesta män har normala testosteronnivåer.”
Om en mans testosteron visar sig under det normala intervallet, finns det en god chans att han eller hon kan få TRT-hormontillskott (testosteron-tabletter) – ofta på obestämd tid. “Det finns en liten testosteronfälla”, säger Dr Pallais. “Män kommer igång med testosteronersättning och har det bättre, men då är det svårt att komma ur det. Under behandlingen slutar kroppen att göra testosteron. Män kan ofta känna en stor skillnad när de avbryter behandlingen eftersom kroppens testosteronproduktion ännu inte har återhämtat sig.”

Det här spelar ingen roll så mycket om vi var övertygade om att långvarig hormonbehandling är säker, men vissa experter är oroade över att låg-T-behandling utsätter män för små risker som kan orsaka skada över tid.

Vilka är riskerna med testosteronbehandling?

Ett relativt litet antal män upplever omedelbara biverkningar av testosteronbehandling, såsom akne, andningssvårigheter under sömnen, svullnad eller ömhet i bröstet eller svullnad i anklarna. Läkare är också försiktiga med höga röda blodkroppar, vilket kan öka risken för koagulation.

Män som använder långvariga former av testosteronbehandling verkar ha högre risk för hjärt-kärlproblem som hjärtinfarkt, stroke och dödsfall från hjärtsjukdomar. Till exempel, 2010 stoppade forskare testosteron hos äldre män när tidiga resultat visade att män som fick testosteronersättningsterapi hade betydligt fler hjärtproblem. “Hos äldre män blir de teoretiska biverkningarna av hjärtat lite mer omedelbara”, säger Dr Pallais.

Vissa läkare har också en oroande att testosteronbehandling kan stimulera tillväxten av prostatacancerceller. Liksom hypotetiska hjärtrisker är bevisen blandad. Men eftersom prostatacancer är så vanligt tenderar läkare att ha blodiglar genom att ordinera testosteron till män som kan vara i riskzonen.

Hos manliga patienter med låga testosteronnivåer i blodet överväger i allmänhet fördelarna med manligt hormonersättningsterapi de potentiella riskerna. För de flesta andra män är det dock ett delat beslut med din läkare. Det erbjuder män som känner sig eländiga möjligheten att må bättre, men den här snabba lösningen kan distrahera uppmärksamheten från okända långvariga faror. “Jag kan inte säga med säkerhet att detta kommer att öka din personliga risk för hjärtproblem och prostatacancer, eller att det inte kommer att göra det”, säger Dr Pallais.

Så tänk på riskerna när du överväger testosteronbehandling eller andra behandlingar. “Jag blir ofta avskräckt över det, särskilt om en man har gränsnivåer”, säger Dr Pallais.

Var försiktig

En stor, definitiv studie om hormonbehandling för män har ännu inte kommit. Fram till dess, här är hur man tar en försiktig inställning till testosteronbehandling.

Tänk först på din hälsa

Har du funderat på andra skäl till varför du kan ha trötthet, låg sexlust och andra symtom orsakade av lågt testosteron? Äter du till exempel en balanserad, näringsrik kost? Tränar du regelbundet? Sover du bra? Ta upp dessa faktorer innan du byter till hormonersättningsterapi för män.

Om ditt sexliv inte är som det var tidigare, har du uteslutit ett förhållande eller psykiska problem som kan påverka dig?

Om erektil dysfunktion har fått dig att misstänka “låg T” skuld, tänk på att hjärt-kärlsjukdom också kan orsaka erektil dysfunktion.

Få en exakt uppskattning

Felaktiga eller feltolkade testosteron test resultat kan antingen feldiagnostisera eller helt utelämna testosteronbrist. Din testosteronnivåmätning ska göras mellan 07:00 och 10:00 när den är som högst. Bekräfta lågavläsningen med ett nytt test en annan dag. Det kan kräva flera mätningar och noggrann tolkning för att bestämma mängden biotillgängligt testosteron eller ett hormon som kan påverka kroppen. Överväg att få en andra åsikt från en endokrinolog.

Efter att behandlingen påbörjats kommer din läkare att regelbundet övervaka testosteronprov och andra laboratorietester för att se till att behandlingen inte orsakar problem med din prostata eller blodkemi.

Tänk på de okända riskerna med testosteronersättningsterapi
Närma dig testosteronbehandling med försiktighet om du har hög risk för prostatacancer; det finns allvarliga urinsymptom på prostataförstoring; eller som har fått diagnosen hjärtsjukdom, tidigare hjärtinfarkt eller flera riskfaktorer för hjärtproblem.

Be din läkare att förklara de olika biverkningarna av olika testosteronformuleringar. Olika behandlingar inkluderar testosteroninjektioner, geler och plåster. Vet vad du ska leta efter om något går fel.

Realistiska förväntningar

Testosteronbehandling är inte en källa till ungdom. Det finns inga bevis för att det återställer dig till din ungdoms fysiska kondition eller sexuella aktivitet, får dig att leva längre, förhindrar hjärtsjukdomar eller prostatacancer eller förbättrar ditt minne eller din mentala skärpa. Med tanke på dessa förväntningar, sök inte TRT.

Om en erektion har varit ett problem kan det hända att testosteronbehandling inte fixar det. Faktum är att det kan öka dina sexfel, men det låter dig inte agera på det. Du kan också behöva medicin eller annan behandling för erektil dysfunktion eller erektioner.