Kan testosterontillskott förbättra din sexlust?

Testosteronbehandling

Många män upplever en sjunkande sexuell ålder när de åldras – och fysiologi är en faktor. Testosteron, ett hormon som ökar sexuell lust, spermaproduktion, bentäthet och muskelmassa, toppar vid ungefär 30 års ålder.

Män kan uppleva mindre intresse för sex genom att sänka nivån eller inte kunna prestera sexuellt så bra som de vill. Minskat sexuellt intresse kan orsaka depression och skada viktiga intima relationer. Det är naturligt att vilja göra något åt ​​det.

Det rekommenderas att individer testosteron test på en klinik. Om testet drar slutsatsen att du har låga nivåer av testosteron och du undrar om testosteronbehandling kan bidra till att förbättra din sexlust, här är en genomgång av studien.

Vad gör testosteron?

Testosteron och östrogen är de viktigaste könshormonerna. Både män och kvinnor producerar testosteron, men män gör mer. Kvinnor producerar mer östrogen än män.

Testosteron får mäns könsorgan att växa när pojkar utvecklas. Det stöder också mäns fysiska egenskaper som ansiktshårväxt, bredare axlar och tätare muskelutveckling.

Sexuell spänning beror delvis på en ökning av testosteron, även om andra faktorer bidrar. Testosteronnivåerna stiger och sjunker hela dagen. Vissa män tycker att de är mer upphetsande när testosteron är högt, vilket vanligtvis är på morgonen.

Testosteronnivåerna fluktuerar också över livscykeln och börjar sjunka vid 30 års ålder. Detta kan innebära att en man är mindre intresserad av sex senare i livet, och möjligen mindre fasta erektioner samt en mjukare muskeltonus.

Förutom åldrande finns det flera andra orsaker som kan leda till testosteronkörning. Dom är:

 • Testikelskada
 • Cancer behandling
 • Hypofysstörningar
 • HIV eller AIDS
 • Inflammatoriska sjukdomar som sarkoidos eller tuberkulos
 • Testikulära tumörer

Testosteron tillskott

Testosterontillskott kan hjälpa till att behandla hypogonadism. Detta tillstånd inträffar när kroppen inte kan producera tillräckligt med testosteron ensam. Det är dock oklart om kosttillskott kan hjälpa.

En studie publicerad i Nature Reviews EndocrinologyTrusted Source fann ingen vetenskaplig anledning att förskriva testosteron till män över 65 år med normala eller låga eller normala testosteronnivåer.

Hjärt- och prostatarisker

Faktum är att testosterontillskott kan orsaka fler problem än de löser. Studier har föreslagit en koppling mellan kosttillskott och hjärtproblem. En studie rapporterad i The New England Journal of Medicine 2010 visade att vissa män över 65 år hade ökat hjärtproblem när de använde testosterongel.

En efterföljande studie av Trusted Source hos män under 65-0 meter som var i riskzonen för hjärtproblem och hjärtfriska äldre män visade att båda grupperna hade högre risk att få hjärtinfarkt medan de tog testosterontillskott.

En studie från 2014 på råttor, Trusted Source, drog slutsatsen att testosterontillskott är en ”stark tumörpromotor för råttprostata”. Mänskliga studier behövs.

Bieffekter

Liksom andra tillskott och mediciner finns det risker och potentiella biverkningar förknippade med testosteronbehandling. Detta gäller särskilt om du försöker ta det för normalt åldrande och inte för att behandla något tillstånd.

Effekterna som detta tillskott kan ha på hjärtat och prostata kan leda till flera potentiella problem. Komplikationer inkluderar:

  • Sömnapné
  • akne blossar
  • förstorade bröst
  • testikulär krympning

Andra orsaker till låg sex fem

Även om lågt testosteron är en vanlig orsak till låg sexlust hos män, finns det många andra möjliga orsaker.

Psykologiska skäl kan bidra till låg libido hos män. Dessa inkluderar ångest, depression, stress eller relationsproblem.

Förutom lågt testosteron finns det många andra fysiska orsaker som kan leda till minskad sexlust. Några av dessa fysiska orsaker är:

   • ta mediciner som opiater, betablockerare eller antidepressiva medel
   • Övervikt
   • kronisk sjukdom
   • Din läkare kan hjälpa dig att bestämma vad som orsakar din låg libido. Och de kan rekommendera rådgivning om de tror att psykologiska faktorer bidrar till det

Naturläkemedel för att öka testosteron

Testosteronbehandling är inte för alla, och det finns naturläkemedel som du kan prova. Du kan också prova följande:

   • Få tillräckligt med zink, en studie av Trusted Source visade sig vara avgörande för att reglera testosteronnivåer för män. Zink kan tillsättas i kosten genom mer fullkorn och skaldjur eller genom kosttillskott.
   • Få tillräckligt med kalium för att hjälpa till med testosteronsyntes. Kalium finns i livsmedel som bananer, rödbetor och spenat.
   • Få mer motion, vilket naturligt ökar testosteron.
   • Minska mängden socker du konsumerar.
   • Sov mer.
   • Minska stress i ditt liv eller lär dig tekniker för stresshantering.

Diskutera din sexuella överträdelse med din läkare och partner

Det kan finnas många orsaker till nedgången i könsreferenser för både män och kvinnor. Minskade testosteronnivåer kan vara en källa för män, men det kan också livsrelaterade påfrestningar eller förhållandeproblem.

Testosterontillskott kommer sannolikt att öka sexlusten i fall av mycket lågt testosteron och hypogonadism, men studier tyder på det.

Be din läkare om testosteronprovning för att ta reda på om ditt tillskott hjälper.