Testosteronhormon

Hur produceras testosteron?

Testosteron produceras av könsorganen (Leydig-celler hos män och äggstockar hos kvinnor), även om små mängder också produceras av binjurarna i båda könen. Det är androgen, vilket innebär att det stimulerar utvecklingen av manliga egenskaper.

Testosteron är närvarande hos mycket fler män än kvinnor och initierar utvecklingen av de manliga inre och yttre reproduktionsorganen under fostrets utveckling och är avgörande för spermaproduktion i vuxenlivet. Detta hormon signalerar också kroppen att skapa nya blodkroppar, vilket säkerställer att muskler och ben förblir starka under och efter puberteten och förbättrar libido hos både män och kvinnor. Testosteron är förknippat med många förändringar som ses hos pojkar under tonåren (inklusive ökad längd, kropps- och könshårstillväxt, förstoring av penis, svett och prostata och förändringar i sexuellt och aggressivt beteende). Det reglerar också utsöndringen av luteiniserande hormon och follikelstimulerande hormon. För att uppnå dessa förändringar omvandlas testosteron ofta till ett annat androgen som kallas dihydrotestosteron.

Hos kvinnor testosteronproducerande äggstockar och binjurar. Det mesta av testosteron som produceras i äggstockarna omvandlas till huvudnivån för det kvinnliga könshormonet östradiol.

Hur hanteras testosteron?

Reguleringen av testosteronproduktionen kontrolleras noggrant för att upprätthålla normala blodnivåer, även om nivåerna vanligtvis är högsta på morgonen och faller därefter. Hypotalamus och hypofysen är viktiga för att kontrollera mängden testosteron som produceras av testiklarna. Som svar på gonadotropinfrisättande hormon från hypotalamus producerar hypofysen luteiniserande hormon som färdas genom blodomloppet till könsorganen och stimulerar testosteronproduktion och frisättning.

När blodtestosteronnivåerna ökar, matas detta tillbaka för att undertrycka produktionen av gonadotropinfrisättande hormon från hypotalamus, vilket i sin tur hämmar produktionen av luteiniserande hormon i hypofysen. Som ett resultat börjar testosteronnivåerna sjunka, så den negativa återkopplingen minskar och hypotalamus fortsätter att utsöndra gonadotropinfrisättande hormon.

Vad händer om jag har för mycket testosteron?

Effekten av överskott av testosteron på kroppen beror på både ålder och kön. Det är osannolikt att vuxna män kommer att utveckla en störning där de producerar för mycket testosteron och det är ofta svårt att upptäcka att vuxna män har för mycket testosteron. Uppenbarligen kan små barn med för mycket testosteron få fel tillväxt och visa tecken på tidig pubertet, och unga flickor kan uppleva onormala förändringar i könsorganen. Hos både män och kvinnor kan för mycket testosteron leda till tidig pubertet och leda till infertilitet.

Hos kvinnor kan höga testosteronnivåer i blodet också vara en indikator på polycystiskt äggstockssyndrom. Kvinnor med detta tillstånd kan märka ökad akne, kropps- och ansiktshår (kallad hirsutism), skallighet framför hårfästet, ökad muskelmassa och ett fördjupat ljud.

Det finns också flera tillstånd som gör att kroppen producerar för mycket testosteron. Dessa inkluderar androgenresistens, medfödd adrenal hyperplasi och äggstockscancer. Det rekommenderas att individer gör ett testosteron test för att se om de ska ta extra steg för att öka sitt testosteron.

Användningen av anabola steroider (tillverkade androgena hormoner) stoppar frisättningen av luteiniserande hormon och follikelstimulerande hormonsekretion av hypofysen, vilket i sin tur minskar mängden testosteron och spermier som produceras inuti testiklarna. Hos män leder långvarig exponering för anabola steroider till infertilitet, minskad libido, krympningstest och bröstutveckling. Leverskador kan bero på dess långvariga försök att förgifta anabola steroider. Beteendeförändringar (såsom ökad irritabilitet) kan också observeras. Biverkningar förekommer också hos kvinnor som använder anabola steroider regelbundet eftersom höga nivåer av testosteron, antingen naturliga eller tillverkade, kan orsaka maskulinitet (virilisering) hos kvinnor.

Vad händer om det finns för lite testosteron?

Om testosteronbrist inträffar under fosterutvecklingen kan manliga egenskaper inte utvecklas helt. Om testosteronbrist inträffar under tonåren, kan pojkens tillväxt sakta ner och ingen tillväxt kan ses. Barnet kan ha minskat utvecklingen av könshår, tillväxt av penis och partiklar och fördjupning av ljudet. Under tonåren kan pojkar med för lite testosteron också ha mindre styrka och uthållighet än normalt, och deras armar och ben kan fortsätta växa oproportionerligt med resten av kroppen.

Hos vuxna män kan lågt testosteron leda till en minskning av muskelmassa, förlust av kroppshår och en minskning av det skrynkliga “pergamentliknande” utseendet på huden. Testosteronnivåerna hos män minskar naturligt med åldern. I media kallas detta ibland klimakteriet.

Produkter och testosteron tabletter kan också användas för att behandla lågt testosteron. Kosttillskott som Maxulin inkluderade ingredienser som testofen, som är känt för att hjälpa män att öka testosteron genom att använda naturliga ingredienser som har visat sig vara vetenskapligt effektiva.